:: Jen tak zlehka ::

aneb co všechno víme o praní/přání ponožek - bulvární rodinný párek (deníček pro každý okamih)
:: FUCKING WEATHER :: MAIL: Redakce :: MAIL: Karl :: MAIL: HK :: TESILÍ DOMOV ::
ICQ
[::.rss a jiné kydy.::]
:: RSS 2.0
:: Atom site feed
:: GUESTBOOK
[::..zlinky..::]
:: VYFOCENÝ TESIL
:: DEBIL TESIL
:: TESILÍ RÁDIJO
:: NEKONEČNÝ TESIL
:: CHUTNÝ TESIL
[::..súdruhovia..::]
:: Čmelda [Pato(b)log]
:: Lobo
:: A EÁÁ
:: Tam je...
:: AIF
:: Pivní varník
:: PlayForever
:: Brünn Lindwurm
:: Stanice ZOO
:: VfB
:: Chachar
:: PŠT?
:: TSOG-360
:: MP za vodou
:: OV blokuje
:: Kotchka
[::.nějaké obrázky.::]
Tak trochu lepší rádio
Tak trochu jiné rádio
Opera
[::..ARCHIV..::]
[::PROSTE ARCHIV::]
[FAKT JE TU ARCHIV]

:: 17.6.03 ::

Deník válečné zpravodajky: Ukaž mi svůj pytlík aneb Hodný pejsek, který nekaká...

„Paní, prosím, mohla byste mi ukázat pytlík?“...tak přesně tato větička mě nedávno naprosto odzbrojila. Pronesl ji totiž asi dvanáctiletý hošík, jehož jsem potkala venčíce naši fenku. Nejdřív jsem tak jako divně koukala a pak jsem moudře pravila, že se snad už ve škole učili, jak je rozdíl mezi holkou a klukem. Že my holky prostě od přírody pytlík nemáme. Chlapec se začervenal:“Tak to já vím, ale já nemyslím TEN pytlík, já myslím, jestli máte pytlík na psí hovínka.“ Konverzace s klučinou se zdála být slibnou. „A pročpak bych ti ho měla ukazovat?“, sice jsem tušila kam to dítě míří, ale zachtělo se mi hrát hloupou starou dámu. „No přeci, kdyby váš pejsek kakal, tak abyste to měla čím sebrat.“. „Ano, tomu rozumím“, odvětila jsem. „Ale ptám se, PROČ bych ti měla ten pytlík ukázat?“. Odpověď byla překvapující. „No, protože já jsem Psí hlídka.“. Teď jsem si na starou hloupou dámu nehrála, teď jsem jí vskutku byla. Chlapec totiž vytasil „průkaz“, na němž stálo jeho jméno, nápis PSÍ HLÍDKA a razítko Městské policie. A mě proklouzlo mezi rty naprosto nevýchovné: „Ty vole...“.

Měla jsem pytlík, měla jsem psa na vodítku, ale neměla jsem, cituji:“...pejska opatřeného náhubkem...“. Hošík mi zapsal deset trestných bodů do svého deníčku a odchvátal. Ale ještě před odchodem mi vrazil do ruky letáček „Rady chovatelům psů“.

Tato příhoda mě nutí k malému zamyšlení. Ne snad nad tím, že chlapec taky mohl narazit na týpka, který by se s ním moc nevybavoval a jednu mu vrazil. Ale spíš přemýšlím o tom, proč některé městské vyhlášky chtějí být „papežštější než papež“, tedy jaksi staví se nad vyhlášku státní a to pouze svou absurditou. Státní vyhláška o vlastnění a pohybu psů stanovuje poměrně jasná pravidla hry. Nicméně každé město a obec si ji může ještě vyšperkovat vlastními úpravami. Naši páni radní samozřejmě nelenili a vsunuli do státní vyhlášky několik zajímavých direktiv: ...zakazuje se ... pohyb psů bez vodítka a náhubku na veřejných prostranstvích a veřejně přístupných prostorách... No, nic proti tomu, ale kde mám venčit psa většího, či loveckého plemene, který se opravdu potřebuje vyběhat? Jistě uznáte, že na vodítku se to dost dobře nedá provést a veřejně přístupné prostory jsou vlastně všechny prostory. Tedy i břeh řeky, která městem protéká, i nedaleký parčík, i okolí přilehlého jezera... a vyrazím-li se psem do lesa, picne mi ho tam nějaký šílený myslivec.

Ještě veselejší mi ovšem připadá: ...držitel psa je povinen...zajistit, aby pes neznečišťoval veřejná prostranství, veřejně přístupné prostory a veřejná zařízení...mám tomu snad rozumět tak, že vrazím psovi špuntík do zadku, aby nekadil? Nebo, ve chvíli, kdy přidřepne, mu tam vpálím prst a zařvu:“NESMÍŠ!!!“? Či jej snad nějakým záhadný způsobem odnaučím vyměšovat?

Ale zdaleka nejdrsnější je : ...poplatek ze psů neplatí... poplatník, který prokazatelně nechá vykastrovat psa nebo sterilizovat fenu, bude po dobu tří let osvobozen od placení tohoto poplatku...to nemůžou páni radní myslet vážně! Je to nehumánní a nemorální. I ta zvířata mají svá práva. Nevím, jak by se jim líbilo, kdyby jim někdo kvůli daním ufiknul koule. Nahrávají takovým těm rádoby „pejskařům“, kteří si psa pořídí jako pouhý doplněk image a nechají ho vykastrovat, aby na něm na tři roky ušetřili. A houby je zajímá, jestli ten „pséko“ netrpí. S tím ušetřením na poplatcích je to taky na diskusi. Ona ta kastrace něco stojí (mám pocit, že cca 2.000,-Kč).

Zlobím se a moc se zlobím. Ale na druhou stranu chápu, že je stále více těch nezodpovědných majitelů psů. Stále více psů končí v útulcích. Stále více jich volně pobíhá po ulicích. Častěji a častěji slyšíme o lidech, které pokousal nějaký rozzuřený čokl. Ale prosím, netrestejme psy!!! Ti za nezodpovědnost svých páníčků opravdu nemohou. To po čem volám je prevence a výchova těch, kteří se rozhodli vlastnit psa. Nikoliv represe vůči psům samotným. Pokud chci mít řidičák, taky se musím nejdřív naučit řídit auto a znát vyhlášku. Možná by pomohlo, kdyby se budoucí majitel psa, taky nejdřív naučil psa řídit a znát jistá pravidla hry. Možná. Možná si příště raději pořídím Čivavu (místo Německého ovčáka) a naučím ji kadit do vany a ven ji budu nosit v kapse, dle vyhlášky však opatřenou vodítkem a náhubkem.

Ahoj a haf, haf...


:: ohezkla: HK 14:49 :: [odkaz trwaly] :: | 0 komentu popularnych

0 Komenty popularne:

Přidat komentář

<< Home


...

This page is powered by Blogger. Isn't yours? [Co tady chces s tim kurzorem?!]

PicoSearch