:: Jen tak zlehka ::

aneb co všechno víme o praní/přání ponožek - bulvární rodinný párek (deníček pro každý okamih)
:: FUCKING WEATHER :: MAIL: Redakce :: MAIL: Karl :: MAIL: HK :: TESILÍ DOMOV ::
ICQ
[::.rss a jiné kydy.::]
:: RSS 2.0
:: Atom site feed
:: GUESTBOOK
[::..zlinky..::]
:: VYFOCENÝ TESIL
:: DEBIL TESIL
:: TESILÍ RÁDIJO
:: NEKONEČNÝ TESIL
:: CHUTNÝ TESIL
[::..súdruhovia..::]
:: Čmelda [Pato(b)log]
:: Lobo
:: A EÁÁ
:: Tam je...
:: AIF
:: Pivní varník
:: PlayForever
:: Brünn Lindwurm
:: Stanice ZOO
:: VfB
:: Chachar
:: PŠT?
:: TSOG-360
:: MP za vodou
:: OV blokuje
:: Kotchka
[::.nějaké obrázky.::]
Tak trochu lepší rádio
Tak trochu jiné rádio
Opera
[::..ARCHIV..::]
[::PROSTE ARCHIV::]
[FAKT JE TU ARCHIV]

:: 23.6.03 ::

Kapitánova svatba aneb Se učit, se učit, se učit…

Všechny vás, moji milí, zdravím s novým pracovním týdnem. Tak jsem opět ten víkend přežila, i když se nesl v poněkud zajímavém duchu. Dala jsem si jednu bezva svatbu a potom velmi oddychovou četbu – „Anatomická pitva“.

Začnu tou svatbou. Asi se ptáte, kdože se to ženil, či vdával. Vy, kteří fandíte basketu, jistě znáte jméno Petr Czudek. Ano, je to kapitán opavského basketbalového týmu (Mistři republiky!). A jak už to v kraji bývá zvykem, je nutno svobodu pořádně zapít. Tato akce proběhla minulý týden ve čtvrtek. Byli jsme pozváni i můj muž a já. Co vám, přátelé, budu povídat. Ještě v pátek odpoledne jsem měla hlavu jako pátrací balón, ve kterém tepalo tisíce malých permoníčků. Sobotní svatební obřad se konal nedaleko Opavy na zámku v Hradci nad Moravicí a byl vskutku zdařilý. Hned po obřadu jsme se odebrali domů, neboť to zavánělo další dávkou permoníků v hlavě. Ale nicméně večer jsme si skočili na jedno pivko do naší oblíbené hospůdky a narazili tam na několik notně podnapilých svatebčanů i s nevěstou, kterou unesli. Vzápětí dorazil ženich, proběhlo pár panáků a …

Proto jsem neděli zasvětila odpočinku a vzdělávání. Nějaká manželova známá chce jít studovat medicínu, přesněji tedy patologii. A v naší bohaté knihovně se nachází i takový skvost jako je kniha „Anatomická pitva“ Prof. MUDr. Lubomíra Malinovského, DrSc. Ona známá ji chtěla zapůjčit. A já, držíce se zásady, že člověk se má stále vzdělávat, jsem se ponořila do tajů pitvání mrtvých těl. Vřele doporučuji. Teď už vím, do čeho jednou půjdu. I pro vás tu mám několik drobných úryvků. Podotýkám, že další řádky jsou jen pro silné nátury: „Z dochovaných egyptských pramenů je známo, že lidské tělo se pitvalo již asi 3000 let před naším letopočtem... Mediciální řád, vydaný v Salermu a Neapoli kolem roku 1240, výslovně ukládal, že nikdo nesmí být připuštěn k chirurgické praxi, když nepraktikoval jeden rok u kolegy vzdělaného v anatomii...Prvním z profesorů pražské lékařské fakulty, který byl hlouběji vzdělán v anatomii byl Křišťan z Prachatic…Patrně první pitvou v Čechách bylo otevření těla krále Jiřího v roce 1471...K první veřejné pitvě došlo počátkem června roku 1600 za velké účasti obecenstva v čele s kancléřem Lobkovicem v Rečkově koleji…kterou provedl Jan Jesenský. A ještě něco málo k praxi. Obzvláště mě zaujala „Preparace dutiny lebeční“…Klenbu lebeční prořízneme pilkou v příčné rovině od arcus superciliaris k protuberantia occipitalis externa. Řez vedeme opatrně tak, abychom neporušili dura mater encephali. Proniknutí nástroje kostí poznáme při řezání podle změny zvuku. Klenbu lebeční odklopíme za pomoci páčidla přičemž dbáme tak, aby dura mater encephali zůstala při mozku…po částečném odklopení klenby lebeční vnikneme pod ni opatrně prsty a odlučujeme tupě dura mater encephali od kosti… No, já myslím, že jako ukázka to docela stačí. Vy, kteří jste se do této chvíle nepozvraceli, získáváte zdarma týdenní pobyt v pitevně.

Jak tedy sami vidíte, chvíle volna se dají prožít různě a vhodně skloubená zábava a vzdělávání je naprosto nejvhodnější.

Přeji pěkný den…


:: ohezkla: HK 09:21 :: [odkaz trwaly] :: | 0 komentu popularnych

0 Komenty popularne:

Přidat komentář

<< Home


...

This page is powered by Blogger. Isn't yours? [Co tady chces s tim kurzorem?!]

PicoSearch