:: Jen tak zlehka ::

aneb co všechno víme o praní/přání ponožek - bulvární rodinný párek (deníček pro každý okamih)
:: FUCKING WEATHER :: MAIL: Redakce :: MAIL: Karl :: MAIL: HK :: TESILÍ DOMOV ::
ICQ
[::.rss a jiné kydy.::]
:: RSS 2.0
:: Atom site feed
:: GUESTBOOK
[::..zlinky..::]
:: VYFOCENÝ TESIL
:: DEBIL TESIL
:: TESILÍ RÁDIJO
:: NEKONEČNÝ TESIL
:: CHUTNÝ TESIL
[::..súdruhovia..::]
:: Čmelda [Pato(b)log]
:: Lobo
:: A EÁÁ
:: Tam je...
:: AIF
:: Pivní varník
:: PlayForever
:: Brünn Lindwurm
:: Stanice ZOO
:: VfB
:: Chachar
:: PŠT?
:: TSOG-360
:: MP za vodou
:: OV blokuje
:: Kotchka
[::.nějaké obrázky.::]
Tak trochu lepší rádio
Tak trochu jiné rádio
Opera
[::..ARCHIV..::]
[::PROSTE ARCHIV::]
[FAKT JE TU ARCHIV]

:: 18.7.03 ::

Mluvče se mnu po našimu aneb Rychlokurz prajžštiny...

Přátelé, kamarádi. Nedá mi to, abych se opět po čase nevrátila ke svému oblíbenému témátku. Prajzi a jejich slang. Jejich, pro zbytek světa nepochopitelný, způsob života. Jejich zvyky...to je zkrátka a jednoduše nevyčerpatelná studnice inspirace a zábavy.

Před časem jsem vás ve svém povídání zvala k návštěvě Prajzské, tedy konkrétně veselice zvané „odpust“. A protože termín konání tohoto prajzského mega svátku klepe na dveře, dovolím si vám, případným návštěvníkům, nabídnout rychlokurz prajžštiny a něco málo na víc.

Přijedete-li na Prajzskou, netvařte se jako hlupy čisarak (označení obyvatel Slezska, kteří žijí na druhé straně řeky Opavice a nejsou Prajzi). Všechny pěkně pozdravte, doporučuji pozdrav čus nebo čusek, po ránu můžete použít i oblíbené morgen . Nabídne-li vám někdo něco k zakousnutí, pak na vás ukáže a řekne: „Le un i.“, neděste se, dotyčný pouze upozorňuje na to, že právě jíte. A co vám takový prajzák může nabídnout? Může to být huš (pečená husa), kvašak (kyselá, kvašená okurka) a nebo třeba šlišky se špirkami (bramborové šišky se špekem). Samozřejmě, že u jídla nebudete stát. Šedni še na stolek opravdu neznamená, že se máte posadit na stůl, anóbrž na židli s opěradlem. Pak se taky můžete posadit na ryčlu, což je židle bez opěradla. Při open air zábavách usednete na lavku, čili lavici. Může se vám taky stát, že vás někdo vybídne, atˇ si sednete na partreger. Vězte, že tento hodný člověk vás chce svézt na kole a nabízí vám, atˇ se posadíte na nosič.

Prajzský odpust vždy začíná omšum (mší) v kostele. Pro tuto příležitost je vhodno si obléci anzug (oblek). Jinak si v klidu choďte v baj jakych galatach, tedy v obyčejných kalhotech. Budete-li si chtít zakouřit a na stole není popelník, poproste poblíž stojícího Prajzáka o ašenbecher. A pokud si k cigárku budete chtít i něco vypít, směle požádejte třeba o vařonku. Je to speciální, teplá kořalka, velmi sladká. Ale pozor, nepřehánějte to, po pár kalíšcích nebudete vědět, jak se jmenujete. Před spaním si dejte šlaftruňk, tedy jakoukoliv kořalku na usnutí. A když už jsem u těch kořalek, sedíte-li v hospůdce a někdo vás vybídne, atˇ si s ním dáte chodničkovum, bez obav si s ním dejte panáka, je to ten poslední – na cestu domů.

Jste-li požádáni prajzskum robkum (prajzačkou), atˇ zajdete do masařa pro šnycle, neváhejte a běžte do nejbližšího řeznictví a kupte maso na řízky. A po dobrém obidě (obědě) si nezapomeňte dát zablafuňk, tedy zákusek. Po obidě a zablafuňku se možná robka bude chtít pochlubit, jaký ma před barakem fajny paskviči. Vyjděte proto před dům a první květinový záhon, který uvidíte hodně nahlas pochvalte, pak zažijete pravou a nefalšovanou vděčnost Prajzákovu.

Závěrem něco pro nezadané muže. Řeknete-li mlade robce, že má fajne špary, budete jí lichotit, neb chválíte krásu jejích nožek.

Tak a tímto můj rychlokurz prajžštiny končí. Základní slovní zásobu pro přežití na Prajzské máte. Pokud se vám však bude zdát, že tento slovníček není příliš obsáhlý, klidně na Prajzáky mluvte německy, vy budete za hvězdu a oni vám budou velmi dobře rozumět. Protože každá teorie by se měla prověřit praxí, přijeďte a uvidiče, jak to tu fajně vyhlida.

Tuž čusek


:: ohezkla: HK 16:47 :: [odkaz trwaly] :: | 0 komentu popularnych

0 Komenty popularne:

Přidat komentář

<< Home


...

This page is powered by Blogger. Isn't yours? [Co tady chces s tim kurzorem?!]

PicoSearch