:: Jen tak zlehka ::

aneb co všechno víme o praní/přání ponožek - bulvární rodinný párek (deníček pro každý okamih)
:: FUCKING WEATHER :: MAIL: Redakce :: MAIL: Karl :: MAIL: HK :: TESILÍ DOMOV ::
ICQ
[::.rss a jiné kydy.::]
:: RSS 2.0
:: Atom site feed
:: GUESTBOOK
[::..zlinky..::]
:: VYFOCENÝ TESIL
:: DEBIL TESIL
:: TESILÍ RÁDIJO
:: NEKONEČNÝ TESIL
:: CHUTNÝ TESIL
[::..súdruhovia..::]
:: Čmelda [Pato(b)log]
:: Lobo
:: A EÁÁ
:: Tam je...
:: AIF
:: Pivní varník
:: PlayForever
:: Brünn Lindwurm
:: Stanice ZOO
:: VfB
:: Chachar
:: PŠT?
:: TSOG-360
:: MP za vodou
:: OV blokuje
:: Kotchka
[::.nějaké obrázky.::]
Tak trochu lepší rádio
Tak trochu jiné rádio
Opera
[::..ARCHIV..::]
[::PROSTE ARCHIV::]
[FAKT JE TU ARCHIV]

:: 14.8.03 ::

Vařím, vaříš, vaříme aneb Kulinářské okénko Válečné reportérky...

Přestože jsem vyhrožovala, že mé příspěvky budou v nejbližších dnech velmi sporadické, našla jsem si chvilku a spáchala pár řádků.

Dnešní povídání bude opět o jídle. Podnět k němu dala má známá. Prý, když jsem napsala recept na „zakopaného psa“ ihned ho prubla a celá její rodina se týden olizovala. Dožadovala se dalších letních receptů, které jsou jednoduché, dají se jíst i v třiceti stupňových vedrech a zasytí. Válečná reportérka se tedy zamyslela, hrábla do kapsáře svých zkušeností a vylovila pro vás recept na „letní bramborový salát“. Není to , pravda, nic objevného ani převratného, ale je to moooc dobré. Takže ke strojům:

Základní surovinou jsou samozřejmě brambory, takové ty nové s tenkou slupkou. Pro dva lidi postačí půl kilča.Brambory omyjeme a dáme vařit (i se slupkou) do osolené vody. Než se nám brambory uvaří, nakrájíme si celerovu natˇ. Doporučuji vybrat světlejší a křehčí lístky celeru, ty větší a tvrdší by mohly být nahořklé. Neseženete-li celerovou natˇ, můžete ji nahradit buďto libečkovou na?í, nebo čerstvou bazalkou (té si však nakrájejte méně, je poměrně aromatická). Dále si nakrájejte na čtvrt kolečka šalotku (prosím, neplést si s mladou cibulkou). Místo šalotky lze použít červenou cibulku (vynikající), nebo pórek (skvělé). Potřebujete ještě kapary, postačí půlka malé skleničky. Z kapary musíte slít nálev. K dochucení si připravte sůl, pepř, citron a slunečnicový olej.

Máme-li brambory uvařeny, je potřeba je oloupat a to tak, že horké. Nebudou se rozpadat a udrží si svou typickou chutˇ. Já to řeším tak, že si horký brambor napíchnu na vidličku a malým nožíkem ho oloupu. Ještě teplé je nakrájejte na větší kousky a dejte do hlubší mísy. Zakapejte olejem a štˇávou z jednoho středně velkého citronu. Posolte, opepřete, zasypte šalotkou (červenou cibulí nebo pórkem), celerovou natˇí (libečkem nebo bazalkou) a vražte do toho všeho kapary. Vše důkladně promíchejte a nechte proležet. No a je to.

Ještě několik tipů : seženete-li citrónový olej, nemusíte dochucovat citrónovou štˇávou. Místo obyč mletého černého pepře je výborné použít tzv. bylinný pepř. Letní bramborový salát můžete jíst teplý, studený, podávat ho jako přílohu k masu. Je vynikající jako příloha k rybám (opravdu super). Můj mlsný manžel si salát vylepšuje tak, že si do něj přidá ještě tuňáka (bez oleje) a taky je to moc dobré. Na závěr opět uvádím známou adresu, na které budu přijímat vaše dotazy, vaše letní recepty a samozřejmě se nebudu bránit ani ovacím a děkovným dopisům.

mňamky, mňam


:: ohezkla: HK 15:59 :: [odkaz trwaly] :: | 0 komentu popularnych

0 Komenty popularne:

Přidat komentář

<< Home


...

This page is powered by Blogger. Isn't yours? [Co tady chces s tim kurzorem?!]

PicoSearch