:: Jen tak zlehka ::

aneb co všechno víme o praní/přání ponožek - bulvární rodinný párek (deníček pro každý okamih)
:: FUCKING WEATHER :: MAIL: Redakce :: MAIL: Karl :: MAIL: HK :: TESILÍ DOMOV ::
ICQ
[::.rss a jiné kydy.::]
:: RSS 2.0
:: Atom site feed
:: GUESTBOOK
[::..zlinky..::]
:: VYFOCENÝ TESIL
:: DEBIL TESIL
:: TESILÍ RÁDIJO
:: NEKONEČNÝ TESIL
:: CHUTNÝ TESIL
[::..súdruhovia..::]
:: Čmelda [Pato(b)log]
:: Lobo
:: A EÁÁ
:: Tam je...
:: AIF
:: Pivní varník
:: PlayForever
:: Brünn Lindwurm
:: Stanice ZOO
:: VfB
:: Chachar
:: PŠT?
:: TSOG-360
:: MP za vodou
:: OV blokuje
:: Kotchka
[::.nějaké obrázky.::]
Tak trochu lepší rádio
Tak trochu jiné rádio
Opera
[::..ARCHIV..::]
[::PROSTE ARCHIV::]
[FAKT JE TU ARCHIV]

:: 11.11.03 ::

Krojované jídlo aneb Šmačnego…

Jak jsem si jen tak zlehka procházela náš párkový archiv, zjistila jsem, že jsem Vás, moji milí, dlouho neoblažila nějakým tím recepisem. Je tedy nutno tuto trestu hodnou záležitost urychleně napravit. Už sám titulek napovídá, že dnes to bude slezská krajová specialitka. Tedy, abych byla upřímná, recepis původně pochází z Polska a řekla bych, že přátelé Poláci tohle jídlo považují za svůj národní pokrm. Takže ke strojům!

Celá ta dobrůtka nese hrdý polský název BIGOS a musím podotknout, že je poněkud složitější na přípravu. Na druhou stranu se musí vyrobit ve velkém množství, vydrží tedy dlouho a tak třetí, čtvrtý den chutná přímo fantasticky. Pro přípravu potřebujete asi kilčo masa a to 1/4 vepřového, 1/4 hovězího, 1/4 drůbežího a 1/4 uzeniny. Máte-li doma nějaké masové zbytky (pečené vepřové, dušené hovězí, pečené kuře…) směle je použijte. Pokud zbytky nemáte, prostě a jednoduše syrové maso upečte, nebo poduste s kořením (bobkový list, nové koření, pepř, sůl) , ono je to celkem šumafuk.

Dalším důležitým krokem je příprava kysaného zelí (1 kg – tj. 1 pytlík). Můžete ho buď jen propláchnout, zalít vodou, přidat sůl a kmín a uvařit, nebo ho uklohnit po slezsku – na špeku osmahnete cibuli, přidáte propláchnuté zelí, sůl, kmín, zalijete vodou a dusíte. Když je zelí téměř měkké, připravíte si k zahuštění dva najemno postrouhané brambory, které osmahnete na sádle.

Takže maso máme podušené, zelí uvařené a jdeme dál. Do velkého hrnce dáte nakrájenou slaninu (nebo špek), přihodíte nakrájenou cibuli, na kostky krájené maso a zelí a dusíte. Asi tak po 15 minutách přidáte sušené švestky (já dávám jen málo, pantáta to nerad) a houby (sušené, mražené nebo čerstvé, jak je ctěná libost) a pokračujte v dušení. Bigos chutná úžasně, když ho při dušení podléváte červeným vínem. Já si to ještě trošinku vylepšila tím, že ve finále celou bigosovou dobrotu lehce zapeču v troubě.

Co dodat závěrem? Že za bigosový receptík děkuji své „koležonce ze Šlonskej“. A pak taky, že pokud jste jedli koleno, či bůček pečený s kyselým zelím a chutnalo vám, budete Bigosem naprosto uneseni.

Tuž šmačnego…


:: ohezkla: HK 10:07 :: [odkaz trwaly] :: | 0 komentu popularnych

0 Komenty popularne:

Přidat komentář

<< Home


...

This page is powered by Blogger. Isn't yours? [Co tady chces s tim kurzorem?!]

PicoSearch