:: Jen tak zlehka ::

aneb co všechno víme o praní/přání ponožek - bulvární rodinný párek (deníček pro každý okamih)
:: FUCKING WEATHER :: MAIL: Redakce :: MAIL: Karl :: MAIL: HK :: TESILÍ DOMOV ::
ICQ
[::.rss a jiné kydy.::]
:: RSS 2.0
:: Atom site feed
:: GUESTBOOK
[::..zlinky..::]
:: VYFOCENÝ TESIL
:: DEBIL TESIL
:: TESILÍ RÁDIJO
:: NEKONEČNÝ TESIL
:: CHUTNÝ TESIL
[::..súdruhovia..::]
:: Čmelda [Pato(b)log]
:: Lobo
:: A EÁÁ
:: Tam je...
:: AIF
:: Pivní varník
:: PlayForever
:: Brünn Lindwurm
:: Stanice ZOO
:: VfB
:: Chachar
:: PŠT?
:: TSOG-360
:: MP za vodou
:: OV blokuje
:: Kotchka
[::.nějaké obrázky.::]
Tak trochu lepší rádio
Tak trochu jiné rádio
Opera
[::..ARCHIV..::]
[::PROSTE ARCHIV::]
[FAKT JE TU ARCHIV]

:: 30.4.03 ::

Městská legenda: Ti, kteří hloupě položili životy

Jako moderní (městská) legenda (urban legend) se označuje bizarní příběh, který se zpravidla šíří prostřednictvím elektronických médií, vypadá velmi nepravděpodobně, ale jeho šiřitelé tvrdí, že není vymyšlený. Díky internetu se dnes dostává moderním legendám podstatně větší pozornosti než kdykoli dříve. Už jste slyšeli o tom chlapíkovi, který do svého Chevroletu zabudoval dva raketové motory? A poté s ním dosáhl rychlosti 560 kilometrů, načež se stroj vznesl a následně narazil do skály? A co příběh sedmiletého Craiga Shergolda, který v Anglii umíral na rakovinu a prostřednictvím e-mailu prosil o zaslání pohledů, aby se tak díky jejich množství zapsal do Guinessovy knihy rekordů? Znáte ho? A nedostali jste náhodou tento týden e-mail od manželky jednoho ze sesazených nigerijských vůdců, která nutně potřebuje převést na vaše konto 30 milionů dolarů uložených na nelegálním účtu kdesi v zahraničí? Samozřejmě vám tuhle částku nenechá celou, ale nabízí slušnou provizi. Jsou tyhle příběhy pravdivé? Trochu ano a trochu ne. Jak který. Pokud jde o story s Chevroletem, ta je jistě velmi zajímavá. Jediný problém je, že na ní není ani zrnko pravdy. Zato Craigovi Shergoldovi je dnes 23 let, byl opravdu nemocen, ale již se plně uzdravil. Po pravdě řečeno, nikdy o žádné pohlednice nežádal. Celou akci, která postupně nabrala nádech senzace, nastartovala Craigova matka a jeden jeho přítel. Poté se jim však zcela vymkla z rukou. A výzva z Nigérie je prostě a jednoduše podvodem. Jejím cílem je vylákat z vás přístup k vašemu bankovnímu účtu.

Síla e-mailu
Všichni lidé milují dobré příběhy a lze říci, že čím příběh vypadá méně pravděpodobně, tím více si přejeme, aby byl skutečný. Co však dává výše zmíněným příběhům takovou sílu přežít, je vývoj technických prostředků -- to, jak snadno je lze prostřednictvím e-mailu ve velmi krátké době rozšířit mezi neuvěřitelné množství lidí.
První dva příběhy jsou klasickou ukázkou moderní legendy nebo moderního mýtu. A to i přesto, že první z nich je zcela zjevně vymyšlený a druhý v sobě obsahuje zrnka pravdy. Třetí je pak prostým podvodem. Moderní legendy někdy vznikají jako přehnané vyprávění skutečné události nebo jako prosté vymyšlené události, které jsou prezentovány jako pravdivé. Podle běžných výkladových slovníků znamená pojem “legenda” neověřený příběh zachovaný z předchozích dob, zvláště pokud jde o příběh považovaný za popis skutečné historické události. Moderní legendy lze typicky charakterizovat jako příběhy vzbuzující smích nebo naopak strach, přinášejí varování, morální ponaučení nebo rozpaky. A to s takovou příměsí nepravděpodobnosti, aby nebylo zcela zjevné, že jde o výmysl.

Darwinova cena
Blízký vztah k moderním legendám mají série příběhů, které si získaly nesmrtelnost díky tzv. Darwinově ceně, pojmenované podle slavného tvůrce evoluční teorie. Oč tu jde?
Nabízíme vám jednoho typického reprezentanta ze skupiny jejích vítězů: Hawajský pytlák šplhal pod rouškou tmy na strom koa, aby z něj odřízl větev. Dřevo tohoto stromu je totiž velmi tvrdé, a proto značně ceněné. Pointa příběhu ovšem na rozdíl od kreslených seriálů nespočívá v tom, že by hrdina uřízl větev, na které stál. Pytlák se vydal jiným směrem -- nařízl větev, která byla přímo nad ním. Ta upadla a zabila ho. Jeho tělo bylo nalezeno druhý den ráno, a to v zajímavé poloze stále ještě ve výšce 6 metrů na stromě. Darwinova cena je podle jejího zakladatele Wendyho Northcutta určena k tomu, aby připomenula jedince, kteří ochránili naši společnou zásobárnu genů tím, že položili své životy „extrémně idiotským způsobem“. “Jinými slovy,” říká Northcutt, “jsou to poučné příběhy o lidech, kteří se sami zabili, a tím, že to udělali, výrazně vylepšili průměrnou kvalitu genů celého lidstva.” Další výherce Darwinovy ceny můžete nalézt na této webové adrese.

Jestli umíte alespoň trochu anglicky, tak se můžete dobře pobavit. přeju vám hezký den, Fee


:: fee 16:53 :: [odkaz trwaly] :: | 0 komentu popularnych

0 Komenty popularne:

Přidat komentář

<< Home


...

This page is powered by Blogger. Isn't yours? [Co tady chces s tim kurzorem?!]

PicoSearch